Harga kenderaan Perodua antara 1-3% lebih rendah dengan pengenalan semula SST berbanding GST
Rawang, 3hb Sep: Selaras dengan pengenalan semula Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) kerajaan mulai 1hb September 2018, Perodua telah mengeluarkan senarai harga baharu untuk semua kenderaanya, antara 1-3% lebih rendah (untuk model tertentu sahaja) berbanding era 6% Barangan dan Cukai Perkhidmatan (GST).
“Berdasarkan struktur cukai baharu, hampir semua model Perodua berharga lebih rendah berbanding sebelum 1hb Jun 2018,” kata Pengarah Urusan Perodua Sales Sdn Bhd Dato’ Dr Zahari Husin.
Pada 1hb Jun 2018, kerajaan telah merombak kadar cukai GST dari 6% ke kadar sifar, membuka ‘cuti cukai’ selama 3 bulan kepada rakyat Malaysia dan membawa kepada peningkatan permintaan kenderaan dalam tempoh tersebut.
Pada bulan Julai, Kementerian Kewangan telah mengumumkan bahawa SST, yang menggantikan GST, akan ditetapkan pada kadar 10% untuk jualan dan 6% untuk perkhidmatan.
“Kami mengucapkan terima kasih kepada semua rakyat Malaysia, terutamanya kepada 3.3 juta pelanggan yang dihargai yang telah memilih Perodua sebagai jenama pilihan mereka.
“Mengenai servis penyelenggaraan serta alat ganti Perodua, kami akan terus menawarkan harga kompetitif kepada para pelanggan kami. Kami amat menghargai sokongan padu yang telah ditunjukkan oleh orang ramai terhadap produk dan perkhidmatan kami, dan akan terus memperbaiki diri untuk pelanggan kami,” kata Dato’ Dr Zahari.
“Sila kunjungi mana-mana cawangan jualan dan perkhidmatan kami di seluruh negara dan bercakap dengan penasihat jualan dan perkhidmatan kami yang sah untuk mengetahui lebih lanjut tentang produk dan perkhidmatan yang ditawarkan,” tambah beliau.
Sumber: Perodua Malaysia
Shares